Hjelmlue – Tutorial for a baby hat.

funderer, kreerer, knipsar bilder og nyter livet

Hjelmlue – Tutorial for a baby hat.

Takk til Elsebeth Gynther, forfattaren av (mellom andre) boka «Barnetøj du selv kan sy 0-4år» for at eg får lov til å legge ut mønsteret på hjelmlue!
hjelm

Modellen her er laga i cordfløyel, men det meste kan brukast. Brukar du skinn, fleece eller ullfilt treng du heller ikkje tenke så mykje på sårkantar sidan desse ikkje raknar. Å… dekke dei inne i lua kan likevel vere aktuelt for å lage lua meir behagelig å ha på. Klipp ut to sidekantar (ein spegelvendt av den andre) og eit midtstykke. Skjær av ca 2m x 3cm av samme stoff til skråband. Kutt på skrå av stoffet.
hjelm1
Nåle sidestykkene på midstykket. Det er ein markering på mønsteret som skal stemme overeins (prikk).
hjelm2
Sy sammen.
hjelm3
Lag skråband (eller bruk ferdige).
hjelm4
Kant lua med skråband. Fyrst rundt halsen, så rundt ansiktet. La skråbandet rundt ansiktet fortsette i nedkant ca 25 cm på kvar side slik at dette blir snor til å knyte lua med.
hjelm5
Fest evt. trådendane i endane på snorene for hand dersom maskina di strevar med dette. Ta deg ørlitt tid til å beundre det ferdige produktet før du tek til på neste utgave.

Elsebeth Gynther foreslår i si bok å lage midstykket i lappeteknikk, eller å quilte lua for å lage den til ei varmare utgave. Berre fantasien set grenser!

I have gotten the permission from author Elsebeth Gynther to publish the pattern for a baby hat from her book «Babytøj du selv kan sy 0-4år» (roughly translated «Make them yourself – Clothes for children 0-4 yrs.»). The book was published in 1977 and is now only available second hand. The instructions for the pattern (following the photos abowe) is like this: 1. Cut out two side-pieces (remember to mirror one) and one middle piece. 2. Pin the side pieces to the middle piece right sides together. 3. Sew the three peices together. 4. Make bias tape (or use ready made) and cover the seam allowance inside the hat. 5. Cover the edges with bias tape. Cover around the neck first, then around the face. Let the bias be about 50 cm longer than the hat and use the extra 25 cm on each side for ribbons. The author suggest patchwork for the middle piece or quilting on all pieces to make a warmer hat. If you use leather or felted materials you dont’t have to worry about raveling. I would still cover the seamallowance inside the hat to keep the comfort.

27 Responses

 1. Denne lua elsker jeg bare, – den sitter så godt på barnehodet til de minste barna.
  Nå som vi har fått et par til «småttinger» i slekta, kunne jeg jo ta fram kunnskapen (og boka) fra ti år tilbake… Takk for påminnelsen!

 2. Marihøna sa:

  Kjempefin lue! (men det er nok ikke noe for meg som virkelig har ti tommeltotter når det kommer til sying)

  Har kost meg lenge og vel her inne i bloggen din nå og takker så mye for titten. Ønsker deg en fin søndag!

 3. Claire sa:

  Super tiltak ohelene! Vet at denne boken er kejmpepopulær og har til og med sett lignende luer til salgs, så takk for at du deler!
  Egner den modellen seg til noe varmere stoff, tror du? (ull, fleece..)

 4. Claire sa:

  (….ignorer mitt spørsmål, ser jo at du allerede har skrevet at det meste kan brukes i teksten ;). Sorry, det gikk litt fort i bloggsvingene her!

 5. randi sa:

  Kjempeflott lue. Ser så enkelt ut å sy en sånn, men jeg holder meg til strikking og hekling. Men jeg syns det er veldig morsom å se alt det fine dere sydamer lager.

 6. Ronille sa:

  Heisann. Måtte en tur innom og titte på kva du sysler med. Tusen takk for kjempe flott og god beskrivelse på lue :) Ha ei fin veke :)

 7. Yvonne sa:

  Morsomme ønsker juleønsker fra en mor for barna sine. De er sikkert ganske universelle.. så gøy at du fikk legge ut lua, selvom mine barn er for store.

 8. Lise sa:

  Der fikk du meg jammen til å få lyst å sy babylue! Syr du ene siden av skråbåndet med i sømmene inni luen?
  Forhåpentligvis tar det ikke så eviglang tid før jeg blir tante igjen, så jeg kan vel godt øve meg litt på noen babyluer. Når tiden strekker til…

 9. Dolci sa:

  Ã…, denne luen har jeg lyst til å prøve å sy i fleese. Har masse av det :-) Den var nydlig. Tusen takk for flott beskrivelse og for at du fikk legge ut mønstert :-)
  Ha en flott uke!

 10. Elisabeth sa:

  Tusen takk for at du deler framgangsmåte :) Ser ut til å være en lue med god passform, og en slik i ullfleece vil være super for små hoder…

 11. Monai sa:

  Ã… så søt lue du har sydd.Du er knall flink til å sy.

 12. murf sa:

  Takk for oppskrift! Har lenge hatt lyst til å sy slik lue selv, men har slitt litt med hvordan jeg skal klippe delene for å få god passform.

 13. Anlen sa:

  Så mykje fint du har her!

  Eg ser at denne babylua er nesten identisk med den eg sydde til veslesøstra mi, då eg var 15…. Det er utruleg å tenke på no, for eg hadde aldri våga å prøve på det igjen! Lua vart fin, men eg trur det var takka vere handarbeidslæraren min!

 14. W sa:

  I love this hat, how adorable ! ~ love Julia x

 15. Ravenhill sa:

  Lenge har jeg ønsket å ha oppskrift for en slik lue! Tusen takk! Fin tutorial. Lue er så søt!

 16. Rachel sa:

  Such a great tutorial. I love the hat. I will be making some of these as soon as some of the Christmas sewing is done.

 17. Snux sa:

  Kjempefin lue! Likte stoffet også. Hvordan fikk du tak i Elisabeth Gynther? Jeg er imponert, har forsøkt å komme i kontakt med henne ang. en av de andre bøkene. Fikk ikke noen respons, så tenkte hun kanskje var litt lei av folk som maste om de gamle bøkene:).

 18. Heather sa:

  I have made two of these. The second one I put mouse ears in. I made it out of grey wool felt and lined it with light pink cotton. Thank you for the tutorial. hjm

 19. Cass sa:

  Thank you for this tutorial!

  It sure came in handy :)

 20. Saftis sa:

  Takk for fin forklaring med bilder! Jeg har lenge hatt lyst til å sy noen slike, men har vært usikker på om passformen er god. På kommentarene her virker det lovende! Lua er herved plassert på min sy-liste.

 21. ingvild sa:

  Denne lua hadde jeg selv da jeg var barn – sydd av mamma etter Elsebeth Gynthers oppskrift. Nå har jeg laget en fòret versjon til babyen til en venninne. Tror jeg kommer til å lage til flere venninner også! Tusen takk for at du deler oppskrift og fin fremgangsmåte! Selv JEG fikk det til!

 22. Monica Kjønnø sa:

  Hei!
  Satt å leita etter et luemønster på nett, også fant jeg siden din med dette gode mønsteret. Takk for at du har delt med deg. Nå gleder jeg meg til å sy en dåpslue til min nevø :0)

 23. […] till dregglisen, hårbandet och muddbyxorna har jag ritat själv, men mössmönstret hittade jag här om nu någon skulle vilja göra en likadan. Dock tror jag att jag ska göra om mönstret lite till […]

 24. Eva Mari sa:

  Hei på deg, – igjen! ;)

  Livet mitt har endra seg drastisk siste året og nå har jeg masse sømplaner igjen. Tusen takk for raus delig av kunnskap!

  Klem fra meg :)

 25. […] Pga det var sy tiden begrænset, men jeg fik da færdiggjort en lille barsels gave til vores nabo. En lille fin kyse med pom pom’er. Mønstret er fra bogen “Børnetøj du selv kan sy 0-4 år” af Elsebeth Gynther. Bogen er virkelig grim og fyldt med 70’er tøj, men se bort fra det, for der er flere fine mønstre, som sagtens kan konverteres fra et 70er mareridt til noget mere nutidigt. Mønstret fra kysen kan du faktisk få gratis lige her. […]

 26. Miriam sa:

  Hei!? Er mønsteret man printer ut uten sømrom? Ser du selv har kutta litt utenfor malen så da ble jeg litt usikker?

  • ohelene sa:

   Eg trur eg har tenkt at sømrom er inkludert, for på mange av dei andre mønstera står det kor stort sømrom man skal klippe. Om eg har klipt større er det nok for å drøye størrelsen på lua. Har ikkje sydd denne på «år og dag».

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.