Harry Plotter, eller i alle fall ei litt magisk maskin

Silhouette Cameo er ein digital plotter – eller kutte-/skjæremaskin om du vil, som i det siste har vorte populær hjå mange av oss som syr litt. Den blir då brukt til å kutte ut vinyl til å stryke på klede, sjablongar til tekstilmaling eller til å kutte ut stoff til t.d. applikasjonar. Silhouette Cameo er ein rimelig plotter til heimebruk. Den har ikkje verken styrken eller varigheit som industrielle plottarar, men med rett bruk kan den gi mange mange timars moro.

silhouette 2014-06-24 17.24.06 2014-07-04 15.42.22

Sidan eg kjøpte mi maskin før sommaren har eg prøvd den på å kutte vinyl både til å stryke på klede, vinyl til å lime på veggar, postkasse og andre overflater og papir til heilt enkle bursdagskort. Fort og kjapt, og veldig fasinerande å sitte og sjå den jobbar. Gratisprogrammet Silhouette Studio fungerer som hjernen til maskina og når ein har designa eller henta fram ferdige design der er det berre å mate maskina med det den skal skjære ut.

Den kan òg samarbeide greitt med skrivaren og skjære ut design som eg har printa ut der først. Stoff, skinn, mosegummi, kartong, plast og papir er nokre av materala den lett klarar å skjære i. Det gjeld berre å finne rette innstillingar på maskina. Her er det berre fantasien som set grenser for kva ein kan klare å bruke den til. Eg har t.d. òg kjøpt eigne tusjar til den slik at den kan skrive i staden for å kutte.

2014-07-05 22.55.00 label1 2014-06-30 19.20.01

Sidan eg no har hatt maskina nokre månader kan eg forsikre deg om at eg har nådd å gjere ein del tabbar og lære ein del av eigne feil. Dette til tross for at eg har studert lærevideoar på Youtube grundig og lest mange blogginnlegg. Her kjem difor nokre få av mine tips så kanskje du kan unngå nokre av dei same feila som eg har gjort, eller rett og slett berre kanskje tips du ikkje hadde tenkt på.

1. Bruk «Test Cut» for alt det er verdt. Denne funksjonen skjærer ut ein trekant og eit kvadrat på ein kvadratcm og sparar deg for store tabbar med dyre materialer.

testcut

2. Ikkje kast arket som følger med kuttematta di! Legg dette på igjen mellom kvar gang du brukar matta. Matta er dekt med klister og trekker til seg det som er av støv. Med litt omsorg går det litt lengre tid før du må rense og legge på ny lim på matta. Når du imidlertid ein gang må gjere dette kan du bruke spraylim for å fornye.

3. Når du skal skjære ut vinyl til å stryke på klede må du hugse å spegelvende alt for å få det den vegen du vil ha det på kleda. Dette gjer du med funksjonen mirror som du finn i menyvalet Object – Mirror – Flip Horizontally.

mirror

4. Sjekk kniven innimellom for restar av vinyl. Det skal ikkje så mange bitane til der før kniven kuttar dårligare eller upresist. Men forsiktig – den er skarp!

5. Ekstra kuttematter kan du lage av ulike former for plast, t.d. sjablongark. Eg har nokre store på 50 x 32 cm som eg har merkt av samme rutemønster på som på orginalmatta. Matta har eg så spraya med KK100.

6. Når du brukar vinyl så plasserer du designet ditt så nær kanten som du kan før kutting, og klipper reint inntil designet ditt før du «lukar»  (engelsk=weed). Du kan gjenbruke små bitar dersom du øver deg på å plassere det rett på matta i forhold til kor du har plassert designet i Silhouette Studio.

7. Når du skal luke eit ferdig kutta design i vinyl tykkjer eg ofte det er greiast å ta småbitane først. T.d. inni bokstavar og andre små områder.

8. Shift + G slår av og på rutemønsteret i Silhouette Studio. Her er ei liste over andre tastatursnarvegar i programmet både for Mac og Pc.

9. Gratisprogrammet Inkscape er fint å bruke til å konvertere filer til dfx som er eit filformat sjølv gratisversjonen av Silhouette Studio kan lese. Etter at du har lært deg dette kan du gå på jakt etter gratis svg-filer på nettet!

10.  Appen InstaFontMaker (Android) eller Font Maker (Apple) lar deg lage ein font av di eiga handskrift. Denne kan du så igjen bruke i Silhouette Studio. Stilig, ikkje sant? Eg har sjølv berre testa ut Androidversjonen.

Leave a Comment

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.